Методи Андреев: ДПС ще трябва да се съобразява с ГЕРБ и РБ

Според него дясноцентристкият избирател е гласувал за ГЕРБ и РБ, очаквайки двете политически формации да образуват мнозинство

„ДПС ще трябва да се съобразява с позициите на коалицията между ГЕРБ и реформаторите, а не обратното. Ако има ново правителство, то ще е правителство на общите политики.“

Това заяви пред „Нова телевизия“ депутатът от гражданската квота на ГЕРБ Методи Андреев.

„Най-нормалният формат за управление е Европейска народна партия и правителство на малцинството. Когато десноцентристкият избирател е гласувал за ГЕРБ и Реформаторския блок, той е очаквал тези две политически формации да образуват мнозинство”, посочи Андреев.

„Десноцентристкият избирател не постигна мнозинство и има 107 депутати. Така пред двете партии има две възможности – едната е да останат почтени, принципни и морални и да предложат точно това, за което са гласували“, коментира той.

„Другата е това, което наблюдаваме в редица предишни правителства – да направят нещо, което техните избиратели не са очаквали. Сега може да се направи правителство с, БСП, ДПС, АБВ или ПФ, но никой от избирателите не е гласувал за такава коалиция”, отбеляза Андреев.

Той добави, че най-чистата и принципна позиция е именно коалиция между ГЕРБ и Реформаторите. Според Андреев ДПС е легитимна партия и тя има право да подкрепя дадена политика и дадени предложения.

Бившият шеф на Комисията по досиетата припомни, че председателят на ДПС Лютви Местан, като кандидат за депутат от СДС, е излъгал българската държава, като е декларирал, че не е сътрудничил на МВР и ДС преди 1989 г. „Как ме виждате в коалиция с тези хора, които са участвали във възродителния процес? Местан много добре знае, че единственият начин да компрометира едно управление, е да го подкрепя. РБ, ако не приеме тази оферта, означава че бяга от отговорност и че не иска да има дясноцентристко управление и законопроекти, които да разбиват мафията. Ако не е възможно, правителството пада и отиваме на избори“, смята Методи Андреев.

„Ако ДПС не бъде изтласкано икономически и политически от този парламент, аз ще си подам оставката, не защото съм обиден, а защото това е подменен вот”, каза още той.