Ясен Тодоров: Тезите на Радан Кънев за съдебната система са политически, вдига си рейтинга

Ясен Тодоров счита също, че българската съдебна система не е най-лошо работещата система в ЕС

 

Изказването на Радан Кънев, че всички в съдебната система са зависими и корумпирани хора, е политическо. То е насочено за таргет избиратели, макар вече да минаха изборите. Агресивното говорене на лидера на ДСБ е начин да повиши рейтинга си. Това заяви по bTV Ясен Тодоров, член на ВСС.

Тодоров отказва да обясни защо независимо от приказките на Радан Кънев ЕК ни готви поредния убийствен доклад по глава "Правосъдие и вътрешен ред", а магистратите са с най-нисък рейтинг на доверие в обществото.

Тодоров контрира тезите на лидера на ДСБ, наричайки "неуместни внушения", тъй като имал претенциите добре да познава своите колеги в София и в страната.

Ако магистратите са единствените лоши хора в държавата, ако те са корумпирани и зависими, най-лесното е да сменят тези 5 000 служители в системата и нещата ще потръгнат. Но понеже аз познавам колегите си във ВСС, това са хора, които са заемали високи позиции в съд и прокуратура, изключителни професионалисти и много етични хора, върху които никога не е било упражнявано влияние, смятам, че това, което говори по медиите Кънев, са манипулации и неверни внушения, категоричен е Тодоров.

Той смята, че е неуместно да бъде разделен ВСС на квоти, както и да бъде извадена прокуратурата, защото това ще е удар върху демократичните принципи за разделяне на властите. Освен това неясно в новата стратегия за реформа е и отношението към следствието, и мястото му в цялата правосъдна система.

Ясен Тодоров счита също, че българската съдебна система не е най-лошо работещата система в ЕС, но е сигурно, че магистратите в България са най-зле платени.