Сирийски хеликоптер бомбардира бежански лагер

САЩ са ужасени от „варварската” атакиа

Хеликоптер на сирийската армия хвърли две касетъчни бомби върху бежански лагер в северната провинция Идлиб.

В резултат на бомбардировката са загинали 10 цивилни, отбелязват от Сирийския център за мониторинг по правата на човека. Нито една от сирийските медии не съобщи за инцидента.

Бомбардировката вероятно е била осъществена или попогрешка, или въз основа на подозрения, че в бежанския лагер се обучават джихадисти, съобщава tv7.

САЩ са ужасени от съобщенията за вчерашното нападение на сирийската армия срещу бежански лагер в северозападната част на страната, предадоха световните агенции.

„Ужасени сме от информацията, че режимът на президента Башар Асад е хвърлил варели с експлозиви по бежански лагер в Идлиб, и от снимките, показващи клане на невинни мирни граждани”, заяви Джен Псаки, говорителка на Държавния департамент на САЩ.

„Атаката е просто варварска”, добави Псаки. Видеозапис показва множество тела на загинали в лагера, сред отломки и унищожени палатки. Псаки не можеше да потвърди подробностите за бомбардировката, но подчерта, че ако тя е извършена от режима, „това ще бъде просто последната проява на жестокост на режима срещу собствения му народ”.

Тя подчерта, че САЩ са показвали ясно, че режимът на Асад трябва да носи отговорност за своята жестокост и престъпленията си срещу сирийския народ.

По-рано вчера беше публикуван доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, в който се заявява, че ударите на коалицията по позициите на терористи в Сирия са довели до гибелта на мирни жители, унищожили са граждански обекти и са принудили десетки хиляди да напуснат родните си места.

Терористите се крият сред мирни граждани, за да не бъдат открити и да намалят до минимум опасността от нападения, заяви генералният секретар.