Георги Близнашки: Актуализацията на бюджета е крайно необходима

Служебното правителство много трудно намираше средства за извънредните ситуации, отчете служебният премиер

Много съжалявам, че актуализацията на бюджета не беше направена в края на мандата на предходното Народно събрание, защото това създаде огромни затруднения в работата на служебното правителство. Ние много често буквално изстисквахме бюджета, за да намерим средства за извънредните ситуации, пороите и наводненията, респективно справянето с последиците от тях.

Това каза в интервю за БНТ Георги Близнашки, служебен министър-председател на Република България. Той заяви, че актуализацията е крайно необходима.
„В началото на август над 80% от средствата в държавния бюджет, предвидени за публичната администрация, вече бяха изразходвани. Като се добавят и съкращенията, които бяха направени в последния момент – поредните 5%, с които се осигуриха тези 200 милиона помощ за здравната каса, държавната администрация буквално се задъхва. Не мисля, че сме изразходвали крупни суми. Всъщност средствата, които използвахме, бяха минимални.
Заварихме бюджета на фонда за преодоляване на последиците от бедствията и авариите буквално изпразнен. Там веднага отидоха едни 50 милиона. До последно сме се опитвали да отговорим на потребности, които са от жизнено важно значение“, каза още премиерът.

Мисля, че е време за точка. Разбира се, вариантът с многоточието не трябва да се зачерква изцяло, защото политическата конюнктура след последните избори е много сложна и това създава затруднения за образуване на правителство. Но аз съм категоричен, че страната се нуждае от силно политическо правителство.  Той заяви, че очаква в средата на следващата седмица да се възложи проучвателен мандат.

„Лично моето мнение е, че или ще имаме успешен първи мандат, или няма да имаме правителство въобще. Моето лично желание и внушение към основните политически сили е да постигнат съгласие, да намерят допирните точки на компромиса и някъде към 10 ноември да имаме съставено правителство“, каза още Георги Близнашки.