СУ и Народната библиотека с договор за сътрудничество

Общество

29-10-2014, 17:29

Снимка:

sofia.bg

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Софийският университет остава най-престижен

Библиотекарите стават преподаватели във ВУЗ-а

Две от основните книжовни средища в страната - Софийският университет „Свети Климент Охридски" и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий", сключиха тригодишен рамков договор за сътрудничество.

„Досега сме имали добри взаимни отношения с библиотеката, тук работят десетки завършили СУ. Заедно ще съхраняваме за поколенията това, което за съжаление някои от днешните ни управници захвърлят с лека ръка на боклука - книжовното и документално наследство”, не пропусна да отправи критики ректорът на най-стария ВУЗ у нас проф. Иван Илчев.

Ще направим всичко възможно да изпълним този договор със съдържание, ангажира се с обещание ректорът.

Директорката на Националната библиотека проф. Боряна Христова пък предпочете да насочи речта си към взаимните ползи, които договорът ще донесе на двете институции.

По думите й сътрудничеството на СУ с библиотеката ще даде шанс на много от библиотекарите да бъдат преподаватели във ВУЗ-а и да дадат на младите това, което имат като познания. Студентите на СУ пък ще могат да получат добра основа на образованието, на стажа и на работата си с практики в Националната библиотека.

Това ще бъде изключително ползотворно сътрудничество, оттук нататък ще го разширяваме, зарече се Христова.