Нов опит за коалиция: ГЕРБ и РБ пак преговарят

Радан Кънев и Меглена Кунева на среща с екипа на Борисов

ГЕРБ и Реформаторският блок влязоха на преговорите, които текат между партиите за съставяне на правителство. Лидерите на ДСБ и ДБГ Радан Кънев и Меглена Кунева започнаха среща с преговорния екип на ГЕРБ, а по-късно към тях се присъедини и лидерът на СДС Божидар Лукарск, предаде Dnes.bg. 

Преговорният екип на ГЕРБ вече е в състав Менда Стоянова, Румяна Бъчварова и Томислав Дончев. Евродепутатът смени Цецка Цачева, която стана шеф на парламента.

Новината дойде след изненадващи совалки в Народното събрание, които лично шефът на ЕНП Жозеф Дол направи с лидерите на четири от партиите в парламента – РБ, БСП, АБВ и ДПС. На преговорите под крилото на ЕНП присъства и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
След срещата Дол изрази убеденост, че България скоро ще има правителство с премиер Бойко Борисов.

Совалките на шефа на ЕНП се случиха ден след като лидерът на ГЕРБ предложи на Реформаторите да направят кабинет на малцинството, а те отказаха и поискаха в него да бъде и Патриотичният фронт, за да има мнозинство.
По-рано днес Борисов се обяви против Патриотите заради програмата им, която включва поставянето на ракети срещу натовски държави и изпит по български за всички шестгодишни. Срещу Патриотите се изказа и Жозеф Дол.