Щонов: Няма основание за притеснение за доставките на газ

Компенсираме с резерва в Чирен, успокой енергийният министър

Има намаляване на доставките на природен газ, които пристигат по газопровода от Русия към България, минаващ през Украйна и Румъния. Това потвърди служебният енергиен министър Васил Щонов на редовна пресконференция след заседание на Министерския съвет, като вчера същото обяви и вицепремиерът Захариева.

Според него обаче няма основание за притеснения. Неофициалната ни информация е, че става дума за проблеми от технически характер в Русия, които са от временен характер и се очаква да бъдат решени в най-скоро време, успокои той.

Начинът, по който се разбира това, е така нареченото налягане на входа на газопреносната мрежа, което нормално трябва да бъде над 38 бара, обясни Щонов. По думите му през последната една седмица налягането се колебаело между 30 и 35 бара на ежедневна база. При това намаление на налягането доставките, които България е заявила, не могат да се изпълнят на 100 %, съответно получаваме по-малко газ от Русия, разясни министърът.

В момента това се компенсира чрез изтегляне на допълнителен газ от находището в Чирен. В момента там изтеглят между 1 и 2 млн. кубически метра на ден. Ако дневното потребление на страната в най-тежките зимни дни се очаква да бъде между 10 и 11 млн. кубически метра на ден, в момента то е между 7 и 8 млн. кубически метра. То ще нараства постепенно, но зависи и от времето. Към момента недостигът, който не ни стига от Русия, е между 1 и 2 млн. кубически метра на ден, продължи с обясненията служебният енергиен министър.

Очакваме тази флуктуация в нивата, както и нуждата да теглим газ от Чирен, да продължи поне още няколко дни до седмица, допълни Щонов. След това според него се очаква стабилизиране.

Максималният дневен капацитет на дебит, който може да получаваме от Чирен в момента, е около 9,1 млн. кубически метра. В мига, в който той се надвиши, ще трябва да преминем към първата стъпка от кризисния ни план, който е разработен преди около месец, съгласуван е и е в готовност, коментира Щонов.

По думите му планът изисквал преминаване на топлофикациите на мазут. Според него обаче вероятността това да стане е много малка. Количеството газ в находището в момента е 483 млн. кубически метра, стана ясно още по темата.