Искров, квестори и одитори дават обяснение в НС за КТБ

БНБ е длъжна да отнеме лиценза при отрицателен капитал на КТБ, категоричен е управителят на народната банка

43-тото Народно събрание се захвана с кризата „Корпоративна търговска банка (КТБ). Депутатите от временната парламентарна комисия по бюджет и финанси започнаха разглеждането на доклада на Българска народна банка (БНБ) след продължилия четиримесечен специален одит в КТБ и дъщерната й банка „Виктория".

За да запознае народните представители с вече ясните на всички данни, а именно дупката от над 4 млрд лева в банката, в парламента дойде лично управителят на БНБ Иван Искров и останалите членове на Управителния съвет на Националната банка.

На заседанието в сградата на властта дойдоха също квесторите и одиторите, търсили нарушения през последните месеци в КТБ.

„БНБ не е против пазарно решение на проблема с КТБ”, заяви гуверньорът на БНБ Иван Искров при заседанието на Временната комисия по бюджет и финанси, предаде Агенция „Фокус". „Днес имахме среща с ключови акционери на КТБ с оглед решаване на проблема", допълни той.

Искров обясни, че е задължил квесторите да внесат финансовите отчети до 31 октомври. Според него БНБ в този случай е длъжна да отнеме лиценза на КТБ, както е записано в закона. „До 20 работни дни след това, фонда започва изплащането на влоговете", посочи Иван Искров.

Припомняме, че докладът на националната ни банка, изготвен въз основа на този на одиторите, бе внесен още в първия ден от работата на новия парламент.