В ТЕРЕМ и ВМЗ мизерстват заради кризата с КТБ

Животът

29-10-2014, 14:11

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

КНСБ подкрепя сформирането на кабинет от широка коалиция

КНСБ поиска държавата да поеме част от дълга на НЕК

Да се даде шанс на частни инвеститори да спасят КТБ, както и новият парламент да промени Закона за гарантиране на влоговете съгласно европейските изисквания, поиска лидерът на КНСБ Пламен Димитров на специална пресконференция в Пловдив. По думите му около 100 000 души от предприятия със сметки в КТБ са потърпевши от кризата с банката. Сред тях са и повечето от фирмите от военно-промишления комплекс,  сред които ТЕРЕМ – Пловдив и ВМЗ - Сопот.

Димитров поиска също държавата да поеме част от дълга на НЕК, за да не се задълбочи кризата в енергетиката. Сумата е в размер на 1,5 милиарда лева, колкото е дългът на НЕК, натрупан от проектите Цанков камък и АЕЦ Белене.

В целия въгледобив се бавят заплатите, тъй като НЕК не се разплаща с тецовете. Миньорите от мина "Черно море" -  Бургас са готови от понеделник да започнат ефективен протест, защото се са вземали пари вече месец и половина, добави вицепрезидентът на синдиката Валентин Никифоров. 

Готови за протести са и миньорите от Марица Изток и от открития въгледобив в Перник. Никифоров настоява  за спешна среща по проблема утре или вдругидет между браншовите съвети на енергетиците и миньорите с представители на Министерството на икономиката и енергетиката.