Михаил Неделчев: Правителството трябва да е със стабилно мнозинство

Обществото не трябва да пришпорва политиците бързо да постигнат съгласие

Правителството трябва да е със стабилно мнозинство, това е целта. Българското общество много бързо се изморява от ходовете на демокрацията. Демокрацията е сложно, продължително нещо. Всъщност същинските преговори за правителство все още не са започнали, в момента се водят предварителни консултации.

Това заяви Михаил Неделчев, член на Гражданския съвет към Реформаторския блок и бивше главно действащо лице в СДС от зората на демократичните промени, в сутрешния блок на БНТ.
Неделчев призова да си представим какво би станало с българското общество, ако то беше подложено на ситуацията, в която беше белгийското общество. И напомни, че там имаше преговори повече от година за правителство, ситуация, в която непрекъснато се преговаряше.
"Преговорите трябва да стават пред очите на обществото. Никой не трябва да пришпорва политиците веднага да постигат съгласие", настоя той.

Според социолога Юлий Павлов съвършено правилно консултациите са започнали веднага. Те могат да продължат безкрайно във времето и неслучайно в Конституцията няма срок за тяхното приключване, а президентът възлага мандат едва когато прецени, че консултациите са приключили успешно.

Според Павлов настоящата следизборна ситуация е сходна с тази от 2005 г., когато първата политическа сила БСП имаше 82-ма депутати и когато преговорният процес за съставяне на правителство продължи около два месеца.
"Нормално е преговорите да продължат по-дълго", настоя той.
По думите на Павлов обаче не е нормално политическите сили да си сменят становищата, като даде пример с Реформаторския блок и искането им от вчера Патриотичният фронт (ПФ) да участва в управлението. За разлика от предизборната кампания, когато Блокът беше на коренно противоположна позиция.

"Говори се за дясно управление- повечето хора гласуваха за партии от дясната част на спектъра, но не им дадоха мнозинство. В дясно обаче са само ГЕРБ и РБ. ПФ не е дясна формация, дори не е и центристка. Ако видим програмата й, тя е доста лява. Тяхното включване в управляващата коалиция би я направило не толкова дясна. Да не забравяме и възраженията, които ЕК има към участието на националисти в управлението", коментира Юлий Павлов.

От своя страна социологът Живко Георгиев допуска сформирането дори на четворна коалиция. Той е сигурен в едно - никой не иска нови избори веднага.
"Доста партии искат да управляват. Повече от ясно е, че ще има правителство, като то по всяка вероятност ще е малцинствено с достатъчно голяма парламентарна подкрепа поне в началото на своя мандат. Дяволът е в детайлите, има много широк хоризонт за конфликти по-нататък в парламентарния живот", анализира Георгиев.

Живко Георгиев не вижда драматизъм в разговорите между политическите сили, те сто на сто не били само публични. Убеден е, че ще се случи реплика на управлението на ГЕРБ след 2009 г., когато те намираха начин, макар и нямащи абсолютно мнозинство, да управляват чрез подкрепата на отделни парламентарни сили и депутати.