Вестниците в сряда, 29 октомври

Най-доброто от печата

29-10-2014, 07:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Мародери след потопа, в Бургаско и Габровско още бедстват


"24 Часа"
Крадци задигнаха чанта с 1000 лв. и лични документи от колата на британско семейство, евакуирано при потопа в Бургаско на 25 октомври, съобщиха от полицията. Англичаните Джин и Браян Дейвис били спешно изведени от къщата си във вилна зона Черниците край с. Маринка заедно с останалите обитатели на селището.
Чужденците бяха настанени в един от приютите в Бургас на ул. "Самуил". В бързината колата им - "Пежо Партнер", останала незаключена, а на задната седалка имало мъжка чантичка с 1000 лв. и документите на британците. Въпреки невиждания порой, който се изсипа на 25 и 26 октомври, крадци не пропуснали да преровят автомобила.


Отлагат фалита на КТБ
"Стандарт"
Очакваният фалит на КТБ може да се отложи. Идеята, че банката все още има как да се спаси, е на път да получи подкрепа в новия парламент. Да се увеличи поне с месец срокът, в който БНБ е задължена да отнеме лиценза на закъсалия трезор. Това са обсъдили участниците в лидерската среща на седемте партии в НС без "Атака", стана ясно от изявлението на Валери Симеонов от Патриотичния фронт. Отлагането ще е възможно с промяна в закона за кредитните институции.   
Твърде вероятно е предложението да бъде обсъдено още в петък в Народното събрание. Очаква се утре да се създадат комисии по правни въпроси и бюджет и финанси, които на 31 октомври да изнесат доклад пред депутатите какво да се прави с КТБ. БНБ също ще представи своя анализ по казуса.


Служители на БНБ се явиха на разпит по делото "КТБ"
"Дума"
12 души от банковия надзор на БНБ се явиха вчера на разпит в Столичното следствие. Неофициално разпитът е по делото за източване на 206 млн. лева от КТБ.
Всички призовани отказаха коментар пред представителите на медиите. Някои казаха само, че са от "Банков надзор" на БНБ, а една от жените заяви, че не вижда никаква нужда от коментар, защото всичко, което е трябвало да бъде казано, е изнесено на официалната страница на Централната банка, съобщи БГНЕС.
Служителите препоръчаха на представителите на медиите да се информират от сайта на БНБ.
Разпитите са първите на редови служители на БНБ. Показания по аферата "КТБ" досега са давали само управителят на Централната банка Иван Искров и Нели Кордовска, която временно пое функциите на Гунев начело на банковия надзор.
Основен обвиняем по делото, макар и "задочно", е мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев. С обвинения за съучастие или помагачество са още няколко души от ръководството на банката. Първо обвинение за липса на контрол върху отпусканите от затворената банка кредити получи подуправителят на БНБ Цветан Гунев, началник на "Банков надзор". Съдът отказа го да отстрани от длъжност. Прокуратурата поиска Гунев да бъде отстранен от поста си, за да не повлияе върху свидетели.


Вицепремиерът Захариева: Заплашени сме от спиране на газа през зимата
"Труд"
Осигуряването на безопасна енергия е основна задача. Енергетиката е не само кръвоносната система на българската икономика, но е и критично важна по отношение на останалите отрасли на България. Това каза при откриването на Петата регионална енергийна конференция в София вицепремиерът и министър на регионалното развитие в служебното правителство Екатерина Захариева, съобщи Фокус.
„Енергетиката е важна за всеки един отрасъл на всяка икономика по света. Ще посоча 4 приоритета, които са важни за енергийната сигурност на страната. На първо място е доброто управление в сектор енергетика. Добро управление в държавните дружества, но и стратегическа визия в дългосрочната политика. Това е нещо, което липсва през последните години. На второ място е енергийната дезирфикация. Създадохме енергийния борд като място за конструктивен дебат за необходимите промени в сектор енергетика", обясни Захариева. По думите й, този форум е тръгнал добре и там е постоянното място, на което да се предлагат от страна на експертите дългосрочните управленски решения.


Партиите не се разбраха за кабинет
"Монитор"
Политическите сили не постигнаха съгласие за формулата на евентуален бъдещ кабинет и след вчерашната лидерска среща в НС. Тя бе по инициатива на ГЕРБ и в нея участваха председателите на всички парламентарни групи без шефа на „Атака" Волен Сидеров, който не получи покана. На разговорите се очакваше да бъде подреден пъзелът за съставяне на стабилна власт, като се стъпи на някой от трите варианта, лансирани ден по-рано от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - за кабинет с една, две или четири години мандат.„Единствената възможна формула, която би била подкрепена от колегите, е коалиция на малцинството между ГЕРБ и РБ", обяви оптимистично след срещата Бойко Борисов, а рамо до рамо с него се нареди Меглена Кунева като потвърждение на думите му.