Снимка от протестите срещу "Орешарски" стигна до Холивуд

Фотографът и студент в НАТФИЗ Стефан Стефанов заснел символичен момент от демонстрациите

Снимка, правена по време на антиправителствените протести срещу кабинета „Орешарски“ през 2013г. стигна до Холивуд.

Фотографът и студент в НАТФИЗ Стефан Стефанов хвана с фотоапарата си символичен момент от протестите в София. Днес снимката му намира място във филма „Пазителят”, в който участват звезди като Мерил Стрийп и Кейти Холмс, съобщава френското издание Slate.fr.

Снимката е на плачещата 16-годишна Деси Николова, която е хванала за раменете служител на реда с каска.

„Цяла нощ хората не пускаха депутатите да излязат от парламента. Към 7 часа сутринта полицията успя да ги отстрани, за да отвори път за колите на министрите. Един студент успя да се прокрадне и да скочи върху една от колите. Той падна и се удари много лошо”, разказва фотографът. Тогава двама полицаи се намесват. Единият се опитва да предпази студента, другият – да го удари.

Свидетел на сцената става Деси Николова – 16-годишна ученичка, която се възмущава от насилието и моли един от полицаите да спре своя колега. „Тя беше потресена от това, което се случи, и започна да плаче”. Видимо трогнат, полицаят я гледа със съпричастност и казва: „Дръж се и всичко ще бъде наред”.

Така, на правилното място в точния момент Стефанов запечатва сцената. Той не обръща внимание на снимката, предава материалите на вестника, за който работи, и си ляга уморен. Когато се събужда, установява, че снимката е предизвикала „истинска лудост”.

Футуристичният филм „Пазителят” е адаптация по бестселъра на Лоис Лоури. Научнофантастичният филм разказва свят, лишен от всички чувства, цветове и спомени. Един човек обаче пази спомена за историята на човечеството.