Смъртността от рак на простатата у нас продължава да расте

Българските пациенти имат достъп до най-иновативните световни терапии

В България всяка година се откриват около 2000 нови случая на рак на простата. Това каза секретарят на Българското урологично дружество и национален консултант по урология проф. Александър Хинев.

По време на пресконференция днес, посветена на началото на информационната кампания „Открито за мъже”, той отбеляза, че в много от случаите заболяването се открива късно, предаде zdrave.net.

Като причина за това проф. Хинев посочи липсата на ясно изразена симптоматика през първите години и факта, че малко мъже посещават уролог профилактично. Според него страната ни има достатъчно ресурси и възможности да снижим смъртността.

Проф. Хинев каза, че съществуват три метода на диагностика на рака на простата – кръвен тест, физикален преглед и ехографски преглед. По думите му ехографският преглед трябва да стане задължителен за профилактиката на рака.

Междувременно специалистът отбеляза, че България не е на челните места в света по заболели от рак на простата. Той каза, че в развитите страни разпространението сред мъжете е около 15%, а у нас е 9,2%. Проблем обаче има с увеличаването на смъртността. Данните на СЗО сочат България и Румъния сред страните с тази негативна тенденция.

Председателят на Българското онкологично дружество проф. Асен Дудов каза, че мъжете трябва да започнат да си правят всяка година профилактичен преглед при уролог за рак на простатата, след като навършат 45 години. Това е особено валидно за хората, които имат случаи на това заболяване сред роднините си по права линия. Специалистът отбеляза, че българските пациенти имат достъп до най-иновативните световни терапии.

Междувременно плувецът Петър Стойчев обяви, че подкрепя кампанията „Открито за мъже”. Той прикани спортистите да вземат участие във футболен мач в подкрепа на кампанията, който ще се проведе в края на ноември.