Папата призна съществуването на Големия взрив като част от Божия план

Още през 1996 г. Папа Йоан II определи еволюцията като повече от хипотеза

Папа Франциск, който бързо стана популярен с новаторското си и смело мислене, отново смая света, като заяви, че твърдо вярва в теорията за Големия взрив. Главата на Римокатолическата църква уточни, че той е част от Божествения план за създаването на света, пише “Дейли мейл”. Папата е категоричен, че твърдението на учените за създаването на света и началото на живота на планетата съвпада с религиозните вярвания на католиците.

„Големият взрив, за когато се казва, че е поставил началото на света, не противоречи на съществуването на божествен създател. Напротив, той го изисква, каза папата.Според редица учени позицията на папа Франциск е голяма стъпка напред за Църквата. Според други обаче причината за това изявление е в опита на папата да намали емоцията при спорове по темата.

През 1996 г. папа Йоан Павел II посочи, че еволюцията е повече от хипотеза и я нарече „ефективно доказан факт“. Папа Бенедикт XVI обаче подкрепи идеята за това, че еволюцията и естественият подбор не са достатъчни, за да обяснят сложността на устройството на света.