Цветан Цветанов: България има нужда от силно правителство

Представям си правителство със 126 гласа парламентарна подкрепа

България се нуждае от силно правителство. За да има такова, трябва да бъдем искрени един към друг. Трябва да има сигурност в намеренията и подкрепата за едно силно правителство, оглавявано от Бойко Борисов. Това заяви в ефира на Нова телевизия  зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според Цветанов вчерашният тон в парламента бил обнадеждаващ в тази посока. Зам.-председателят на ГЕРБ повтори трите варианта за кабинет, заявени вчера от лидера на партията Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

Първият е краткосрочен - до 2015 г. и избори 2 в 1 заедно с кметските. Вторият вариант е за двугодишен мандат и вот 2 в 1 заедно с президентския. Третата възможност е пълен мандат, при който Борисов не би имал претенции за президентския пост.

"Това е ясен знак към нашите избиратели. Голяма част от тях искат да отидем веднага на избори. Но ние трябваше да бъдем отговорни към държавата", обяви Цветанов.

"Моите уважения, но когато имаше възможност за дебат, никой нямаше претенции" - коментира Цветанов решението на "Атака", на един депутат от "Патриотичния фронт" ("против") и на Радан Кънев от Реформаторския блок ("въздържал се") да не подкрепят кандидатурата на Цецка Цачева за председател на парламента.

"Трябва да бъдем искрени и да кажем дали наистина искаме да правим силно дясно-центристко правителство или всеки ще си прави собствената политика. Ако това е неговото гласуване за избор на председател на НС, представете си какво би било решението му за избор на правителство", коментира Цветанов по вота на Радан Кънев.

Той заяви, че ГЕРБ се съобразява с решението на ПФ да не участват в кабинета, и че не иска да им извива ръцете, но няма да подпише "нищо за една бъдеща парламентарна подкрепа".

Цветанов прогнозира правителство със 126 гласа подкрепа в парламента. Той уточни, че се очаква лидерската среща на Бойко Борисов в парламента с шефовете на другите групи. Зам.-председателят на ГЕРБ е убеден, че партията ще понесе негативи заради сложната ситуация в страната. Според него правителството би могло да бъде подкрепяно и по секторни политики.

Цветанов заяви още, че не може да отхвърли възможността партията да подкрепи законопроекта на ДПС за КТБ. Той уточни обаче, че яснота по казуса ще има, когато всички се запознаят с него.

Цветанов съобщи, че е предприел действия вчера, така че главният прокурор да може да му поиска имунитета по делата, които текат срещу него.

Зам.-председателят на ГЕРБ подчерта, че няма да бъде вътрешен министър, а ще се занимава с парламентарната група и с подготовката за местните избори догодина.