Цветанов: Лидерската среща ще реши какво ще е правителството и с какъв мандат

За смяната на ръководството на БНБ има споделен политически консенсус, заяви зам.-председателят на ГЕРБ

Ако лидерите на политическите партии, които ще участват в днешната среща са искрени, ако са отговорни, ще говорим  за дълъг мандат на българското правителство. Но ако продължим с предизборната си кампания, след като вече изборите са приключили, смятам, че трябва да се говори за по-кратки срокове, за да може действително да се свърши неотложната работа, която е задължителна за 43 –то Народно събрание. Това каза в интервю за Bulgariautre.bg  зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод лидерската среща, на която отново ще бъде обсъдено съставянето на правителство.

Българските граждани казаха много ясно каква е конфигурацията в 43 –ия парламент и всяка една промяна може да стане след нови избори. Но да правим нови избори зимата е недопустимо. Възможен вариант е избори през 2015 година заедно с местните избори, или след две години, както каза и  г-н Борисов, заедно с изборите за президент. Или пълен мандат на правителството. Лидерите на политическите партии ще са тези, които ще могат действително да дадат правилния отговор на този сложен въпрос – какво ще е правителството и с какъв мандат.

Цветанов  посочи, че от тона, зададен като поведение в 43 Народно събрание, можем да кажем, че са повече оптимисти. По думите тонът в 43 НС е по-добър от този в 42-то. Цветанов припомни, че в 42 –ия парламент още в началото е бил зададен тон на агресия, докато сега нещата са по-различни.
Всеки един от политиците в новото Народно събрание трябва да си е извлекъл поуки и действително да работим за консенсус, а не за противопоставяне, категоричен е Цветанов.

Попитан кога ще стане ясно ще има ли правителство и какво ще е то, Цветанов отговори: “ В  момента,  в който бъде даден мандат за съставяне на правителство от президента към първата политическа сила ГЕРБ с лидер Бойко Борисов,  ще се постараем в конституционния срок да бъдат предложени състав и структура на Министерски съвет и те да бъдат  приети  от 43 Народно събрание.

Единствената парламентарна група, която може да реализира мандат за съставяне на правителство, това е ГЕРБ, подчерта Цветан Цветанов.
Знаете БСП заявиха категорично, че ще откажат да се възползват от този мандат, а третите чисто математически  няма как да съставят стабилно правителство, поясни той.

За решението да бъде сменено ръководството на БНБ заради проблемите с КТБ, Цветанов каза, че това е споделен политически консенсус от всички парламентарно представени партии с малки различия. Ще отворим темата и може би когато се запознаем с докладите на БНБ ще имаме по-голяма яснота и ще можем да предприемем реални действия. Смяна трябва да има, категоричен е Цветан Цветанов.

Разговора с Цветан Цветанов четете в рубриката „Интервю“