Цветанов: ГЕРБ ще възложи мандат на Бойко Борисов да бъде премиер

Търсим подкрепа за секторните политики, които са евроатлантически за България, обяви той

Парламентарната група на ГЕРБ ще възложи мандат на Бойко Борисов да бъде премиер. Около това сме се обединили всички. Това каза Цветан Цветанов пред журналисти след откриването на 43-ото Народно събрание.  Така той отрече слуховете, че има вариант Румяна Бъчварова да е министър-председател.

Зам.председателят на ГЕРБ каза още, че Бойко Борисов е готов да направи отстъпки на преговорите с другите лидери, които предстоят от утре.
"Загубихме време за съжаление. Лидерът на ГЕРБ ще избере един от трите варианта за управление. 

"Не е случайно, че Джоузеф Дол идва утре в България. Европа е загрижена за нас и това което става в България", каза още Цветанов. Той обясни, че общите неща с Реформаторския блок са много повече от разминаванията.

"Утре ще има среща с председателите на парламентарните групи, ще има лидерска среща и там действително ще бъдат повторени част от тези неща, които днес г-н Борисов заяви от парламентарната трибуна", заяви Цветан Цветанов.

„Смятам, че с днешното полагане на клетва на всички депутати, които са част от 43-тото Народно събрание, вече говорим за подобни срещи във формат лидери на парламентарно представени партии в българския парламент”, допълни Цветанов.

Попитан готова ли е ГЕРБ да приеме предложението на Патриотичния фронт за министри, които не са лидери, а експерти Цветанов заяви, че Борисов е обявил, че би могъл да направи компромиси и това е решение на съответните парламентарно представени партии. „Това, което мога категорично да заявя е, че ние гледаме съвсем отговорно да се състави правителство, излъчено от възможния мандат в този парламент на ПП ГЕРБ и да търсим подкрепа за много от секторните политики, които са евроатлантически за България”, обяви Цветанов.

Във връзка с това, че ДПС не приемат такъв вариант за правителство, Цветанов подчерта, че тепърва ще влязат в много конструктивни разговори и изрази убеденост, че когато има подобна атмосфера, е оптимист за добрия тон в българския парламент и взаимните компромиси, които трябва да направят всички, за да може да се даде силен тласък за силно управление. „България днес се нужда от тази стабилност, която може да реши проблемите с КТБ, актуализацията на бюджета, новия бюджет за календарната 2015-та година и финализиране на всички процедури, за да започнем да усвояваме средства от европейските оперативни програми”, каза още Цветан Цветанов.