Замразиха жалбите срещу България за лошите условия в затворите

Европейският съд е приел около 20 жалби относно „пренаселеност, лоша хигиена и липсата на ефективни вътрешноправни средства за защита”

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) обяви, че ще замрази разглеждането на жалби срещу България във връзка с лошите условия на задържане, докато състави решение по въпроса, предаде РИА Новости.

„Европейският съд за правата на човека реши да отложи разглеждането на всички висящи жалби срещу България, в които жалбоподателите се оплакват от лошите условия на задържане, както и всички бъдещи жалби по този въпрос. Това ще бъде в сила до приемането на пилотно решение на съда", се казва в съобщение, качено на страницата на съда.

Към момента съдът е приел около 20 жалби относно „пренаселеност, лоша хигиена и липсата на ефективни вътрешноправни средства за защита" в българските изправителни институции.

Институцията може да вземе решение да замрази разглеждането на дела и да състави цялостно пилотно решение, ако получи многобройни жалби по същия въпрос. С това решение съдът задължава дадена страна членка да се справи със системните проблеми и да предприеме подходящи мерки.

ЕСПЧ е международен съд, създаден с Европейската конвенция за правата на човека, която включва 47-те страни членки на Съвета на Европа.