Цецка Цачева е номинацията на ГЕРБ за председател на НС

ГЕРБ решава дали и как да поеме управлението на страната

Ръководството на ГЕРБ се събра в централата на партията, за да реши дали и как да поеме управлението на страната, предаде Нова телевизия.

Очаквано номинацията на ГЕРБ за председател на 43-то Народно събрание е Цецка Цачева. От партията избраха зам.-председател да бъде Димитър Главчев. Засега председател на парламентарната група остава Бойко Борисов, но в случай че той стане премиер, това ще се промени.

Това е втора среща на актива на ГЕРБ. Депутати, областни лидери и кметове ще чуят аргументите и разсъжденията на лидера Бойко Борисов. Тази среща беше насрочена, защото на нея трябваше да бъде обявено решението за вида коалиция и управление. Това изглежда няма да стане ясно и днес, защото и след втори кръг преговори между партиите, ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт не могат съвсем да се разберат.

Условие на Бойко Борисов за правителство с пълен мандат е лидерите на партиите да участват в изпълнителната власт. Патриотичният фронт обаче заяви, че не иска да участва със свои министри. Не е ясно и каква точно ще е позицията на Реформаторския блок.

В случай че няма участие на лидерите на другите две партии, Бойко Борисов заяви, че правителство ще има, но само до началото на юли, когато ще има избори две в едно.