За седми път сме част от Съвета на Международния съюз по далекосъобщения

Израз на успешното сътрудничество между България и международната организация е електронна достъпност за незрящи деца и възрастни

България бе преизбрана за седми пореден път за член на Съвета на Международния съюз по далекосъобщения (МСД). Това стана по време на Конференцията на пълномощните представители на организацията в Бусан, Южна Корея, съобщават от МТИТС.

Страната ни и през следващия четиригодишен период ще участва във висшия ръководен орган на най-голямата телекомуникационна организация към ООН от квотата на региона на Източна Европа и Северна Азия и ще даде своя принос към световното развитие на телекомункиациите.

България е една от 48-те държави, които ще взимат решения от името на всички 193 страни, които членуват в Съюза. Членовете на висшия ръководен орган определят изразходването на бюджета на организацията, очертават приоритетите, предлагат инициативи и реализират различни регионални проекти.

В специално обръщение на българския министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, което прозвуча по време на конференцията, се посочва, че България има 134-годишна традиция във взаимоотношенията си със съюза и в този наистина дълъг период, активно участва в най-важните дейности и в изработването на международните документи на Съюза.

Израз на успешното сътрудничество между България и международната организация са инициативите за електронна достъпност до информационни и комуникационни технологии на незрящи деца и възрастни хора със зрителни увреждания. Страната ни е и сред инициаторите на една от най-важните дейности на Съюза за защита на децата в кибер-пространството, припомни министър Ангелкова.

В обръщението си към конференцията Николина Ангелкова посочва, че поредното признание за ролята на България в реализирането на успешни международни инициативи е първата награда на проект, който е финансиран от българския Доверителен фонд към ЮНЕСКО в конкурс на Международния съюз по далекосъобщенията за утвърждаване на равенство между половете. Подкрепеният от нас проект е бил отличен сред 360 номинации.

„В навечерието на 150-годишнината на Съюза, гласуваното ни международно доверие е голямо признание, което оценяваме високо. С работата си в Съвета на МСД през следващия четиригодишен период ще продължим да споделяме и разпространяваме добри практики за подобряване на световния цифров дневен ред", коментира министър Ангелкова.