Ивайло Калфин: Новият парламент е необходим, дано тръгне добре

Държавата е в сложна ситуация, съществува риск за много и дългогодишни проблеми, заяви зам.-председателят на АБВ

Дано да тръгне добре новият парламент, има нужда от него. Това каза зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин в предаването „Добро утро, България!“ на ТВ7. „Има два възможни пътя на правителство теоретично. Единият да има дясноцентристка коалиция, това е ГЕРБ с няколко малки формации около себе си като Реформаторския блок, Патриотичният фронт евентуално. Реформаторите искат, но не стигат, Патриотичният фронт щял да подкрепя, но няма да се ангажира, това е малко на ДПС позицията. Единствената възможна формула теоретично е действително коалиция между първата и втората политическа сила, при положение, че всички са заявили, че няма да правят коалиции с ДПС.

ДПС, в която и комбинация да влезе може да се окаже решаващ фактор и точно това с неспособността си да създадат правителство, партиите, включително и широка коалиция, отново се дават силните козове на ДПС“, категоричен беше Ивайло Калфин.

„В момента държавата е в много сложна ситуация – зимата започва, бюджетът трябва да се променя, една банка – стои отворена рана, бих казал, и не се знае какво и как ще продължи нататък, не сме си договорили средствата от ЕС – всичко това рискува да създаде изключително много и дългогодишни проблеми на държавата“, поясни Ивайло Калфин.

На въпрос АБВ защо не се ангажира да участва под някаква форма в правителството, а призовават БСП Ивайло Калфин подчерта: „Все пак ние трябва да погледнем парламентарната аритметика. АБВ има 11 народни представители. По никакъв начин и в никаква комбинация нашите 11 народни представители не са тези, които правят мнозинството“, посочи той.