"Народният фронт" на премиера Яценюк печели изборите в Украйна

На този етап във Върховната Рада влизат още 4 партии

Партията "Народен фронт" на украинския премиер Арсений Яценюк запазва първото си място при преброени 26 на сто от изборните протоколи в Украйна, предаде БНР.

Тя получава 21,68 на сто от гласовете на избирателите. Само няколко стотни след нея – с 21,62 на сто, е Блокът на държавния глава Петро Порошенко.

На този етап във Върховната Рада влизат още 4 партии – "Самопомощ" на кмета на Львов Андрей Садовой, "Опозиционният блок", в който влиза и "Партията на регионите" на бившия президент Виктор Янукович, Радикалната партия на Олег Ляшко и партия "Отечество" на бившия премиер Юлия Тимошенко.

Партия "Свобода", за която по-рано имаше данни, че също ще има депутати, не преминава 5-процентната бариера при новото преброяване на бюлетините. По окончателни данни са гласували 52,42 на сто от имащите право на глас украинци. Окончателното преброяване ще бъде готово към 10-и ноември.

Гласували са малко над 52 на сто от избирателите, като е имало гласуване и в Донецк в 12 от 21 окръга. Няма съществени инциденти, които да могат да помрачат вота. Излезе обаче съобщение, че сепаратистите на Донбас са обещали на силите на антитерористичната операция тежък понеделник.