Любомир Весов: Банкрутът на КТБ няма да повлияе на банковата система у нас

Прокуратурата да повдигне обвинение за „престъпление срещу Републиката”

Банкрутът на КТБ няма да повлияе на банковата система у нас, увери в сутрешния блок на Нова телевизия Любомир Весов, бивш директор на КТБ.

Весов е бил начело на банката в периода 2004 – 2008 година. По думите му, безобразията в КТБ са започнали 2010 година като през 2013 - 1014 е най-голямото им нарастване.

„За мен КТБ отдавна е неспасяема. Жалко, че прокуратурата се намеси толкова късно“, добави той. КТБ беше антисистемна банка, затова нейното ликвидиране няма да повлияе върху банковата система, с която тя нямаше връзка, обясни отново бившият директор на банката.

Весов заяви още, че в банката са идвали лица от политическия живот у нас. Той обаче обясни, че само те и Цветан Василев могат да кажат защо са идвали в КТБ.

Предложих през 2010 г. банката да бъде обновена. Това можеше да стане много лесно и много безболезнено. Ако това бе станало, нямаше да се стигне до сегашната унизителна за банката и вложителите ситуация, каза Весов.

Според мен е имало пълна липса на контрол и пълна безотговорност от страна на собственика на банката. Вероятно е смятал, че нарастването на средствата е щяло да бъде подкрепяно от всяко едно правителство. Тази „дупка“ от 2,5 млрд. съотнесена с брутния вътрешен продукт на страната не е никакъв повод за гордост“.

„Безобразията в банката са били от 2010 до 2014 г. Към мен имаше „особено“ отношение. Чупиха ми колата, пукаха ми гуми, подслушваха ми телефона. Не знам дали едно частно лице като Цветан Василев е имал възможността да разполага с частна техника. Вероятно това се е случило със съдействието на БТК. Това започна след първите ми изказвания срещу Василев в края на 2009 г.“.

Според бившия шеф на КТБ, за да се стигне до там в развитието на тази банка, това е единственото обяснение. „За това са отговорни както БНБ, така и Комисията по финансов надзор, Финансовото разузнаване. Вероятно са си затваряли очите поради финансови стимули. Ако е било поради некадърност, това е по-страшно“, коментира Весов.

„Сега държавата трябва да се намеси доста по-активно в този скандал. Защото ми се струва, че се предприема незаслужена атака спрямо цялата финансово-кредитна система. Нека прокуратурата да преосмисли обвинението и да го квалифицира като престъпление срещу републиката. Всички тези епистоларни изказвания на Цветан Василев, коментарите на експерти или други публични фигури, че трябва да очакваме срив във финансовата система заради КТБ, е един вид атака“, заяви бившият директор на КТБ.

„Като мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев упражнява цялата власт. Ако една банка е достатъчно стабилна, каквото и да е влиянието върху нея, не може да се стигне до ситуацията, каквато е в момента. Аз само ще направя една вметка, че през този период доста от политическите лица с активна роля в политическия живот са посещавали банката. Не знам с каква цел. Те са се срещали с Цветан Василев на четири очи. Но на непредубедените зрители е видно каква е била крайната цел“, заяви Любомир Весов.