Обстановката в страната след обилния снеговалеж се нормализира

Положението остава бедствено в Бургас, Габрово и Севлиево

Обстановката в страната се нормализира. В Хасково през целия ден вчера се отводняваха къщи, магазини и складове. Стана ясно, че скъсани защитни диги на рибарници са довели до силното повишаване на нивото на река Хасковска, която преля.

Въпреки спирането на валежите, на някои места положението остава бедствено - в Бургас, Габрово и Севлиево. В градовете в Балкана учениците ще бъдат във ваканция. Детските градини и яслите обаче ще работят.

Все още десетки селища са без ток в Габровско и Великотърновско заради аварии по електропреносната мрежа. Пътищата в областта са проходими. Затруднения създават някои изпочупени от тежкия сняг клони и дървета.

В сутрешните часове днес все още слабо превалява в Родопите и югоизточните райони, но и там валежите ще спрат, а над Западна България облачността ще се разкъса. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Над Източна България времето ще остане облачно, след обяд отново ще завали дъжд, в Лудогорието - дъжд и сняг. В Централния Предбалкан е възможно да превали слаб сняг. В Източна България вятърът ще отслабне, но все още ще бъде умерен, по Черноморието и силен от север. Максимални температури между 2° и 7°, в югозападните райони до 11-12°, в София около 5°. Атмосферното налягане е по-високо от средното за октомври - няма да се променя съществено.

Над Черноморието времето ще остане облачно и ветровито със силен северен вятър. По южното крайбрежие ще продължи да вали дъжд, а след обяд ще завали и по северното. Максимални температури на въздуха между 6° и 8°. Температурата на морската вода е 16°. Вълнението на морето ще бъде 3-5 бала.

Над планините времето ще бъде предимно облачно, но само на отделни места ще превали слаб сняг. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максимална температура на височина 1200 метра около 3°, на 2000 метра – около минус 1°.