Прозападни и националистически партии водят на изборите в Украйна

За пръв път след разпада на Съветския съюз Комунистическата партия не успя да събере достатъчно гласове

Прозападните и националистическите партии спечелиха парламентарните избори в Украйна, показват данните от екзит-пол проучвания, предава АФП.

Резултатът дава тласък на антикорупционните реформи на президента Петро Порошенко и опитите му да сложи край на войната с проруските бойци, коментира агенцията.

Резултатите сочат преобладаващ консенсус за опита на Украйна да се откъсне от орбитата на Русия по пътя към Запада с крайна цел членство в Европейския съюз.

Предсрочните избори идват осем месеца след като уличен бунт свали подкрепяния от Москва президент Виктор Янукович, което сложи началото на конфликт с Русия и на криза в отношенията между Кремъл и западните партньори на Украйна.

Вотът бе свикан, за да разчисти последните следи от режима на Янукович, което до известна степен бе постигнато.

За пръв път след разпада на Съветския съюз Комунистическата партия, която подкрепяше Янукович, не успя да събере достатъчно гласове, за да влезе в парламента.

Въпреки това, като ярък знак за продължаващите разделения, Опозиционният блок, съставен от съюзници на Янукович, влезе в парламента със 7.6% от гласовете.

Блокът на Петро Порошенко води с 23% от вота, което означава, че украинският държавен глава ще трябва да си потърси коалиционен партньор. Това вероятно ще бъде Народният фронт на премиера Арсений Яценюк, който е на второ място с 21%.

Още четири партии влизат във Върховната рада – като всяка от тях е или националистическа, или подкрепя реформите по западен модел, показват две екзит-пол проучвания.