Засякоха гигантско слънчево петно

В продължение на няколко дни то активно се уголемявало и достигнало размерите на Юпитер

Учени са засякли гигантско слънчево петно върху Слънцето, каквото не е виждано от над четвърт век, съобщава в. “Сънди експрес”. Ако то изригне, слънчевата буря ще запрати с главоломна скорост частици на Земята, които ще прекъснат електричеството, телефонните сигнали и компютърните системи. Ще бъдат засегнати и всички системи, разчитащи на GPS сигнали, включително авиацията.

Петното е най-голямото, наблюдавано от 25 г. В продължение на няколко дни то активно се уголемявало и достигнало размерите на Юпитер, или 11 пъти по-голямо от Земята. При евентуално изригване към планетата ни с огромна скорост ще полетят частици коронарна маса, които навлизат в магнитното поле на Земята и го разрушават.

Огромното слънчево петно вече е предизвикало едно изригване в събота в 0,41 ч българско време, съобщи представител на Института за приложна физика. Проблем е, ако изригването се повтори в близките дни, което може да предизвика комуникационно затъмнение в целия свят.

Според учените грипните епидемии от 1977, 1968, 1957, 1918 г. и др. се дължат именно на засечените тогава слънчеви изригвания. Възможно е дори да се появят нови по-болестотворни щамове на вируси, които да доведат до пандемии.