Намибийските слонове - отлични метеоролози

Предполага се, че животните чуват гръмотевици или шума от падането на капки дъжд върху почвата

Ново изследване разкрива, че слоновете могат да подушат валежи на стотици километри разстояние, съобщи сп. "Сианс е авнир". Слонът е мигриращо животно. То непрестанно е в движение в търсене на вода и храна по-специално в Намибийската пустиня.

Международен екип от учени, които работят в Намибия, констатирал, че през сухия сезон слоновете понякога внезапно сменят посоката си на движение без видима причина. За да си изяснят този странен феномен, учените снабдили 14 слона с проследяващи джипиес устройства. Всяко животно било член на отделно стадо слонове. Стадата слонове се придвижвали в различни райони.

Учените проследили също валежите въз основа на данни от метеорологични спътници. Анализът на тази информация и на придвижването на стадата слонове показал, че внезапните смени в посоката на движение на животните всъщност са опити за придвижване към валежите. Още по-изненадващо е, че слоновете се придвижват по посока на валежи на разстояние до 240 км!

Учените все още не са наясно как тези животни подушват валежите. Предполага се, че слоновете могат да чуят гръмотевици или шума от падането на капки дъжд върху почвата. Предишни изследвания установиха, че слоновете могат да чуят нискочестотни звуци на голямо разстояние.

Бъдещи проучвания би трябвало да заключат дали предизвиканите от бури и валежи нискочестотни звуци са сигнали, които позволяват на слоновете да подушат валежите. Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.