100% "зелено" село в Германия

Фелдхайм се изключи от националната електрическа мрежа

Германия пое ролята на пионер в екологичните технологии, но едно малко селце в страната - Фелдхайм със 150 жители, е нейният авангард, предава АФП.

Близкото до Берлин село е 100% „зелено“ и е първото в Германия, което се изключи от националната електрическата мрежа.

Електричеството във Фелдхайм идва изцяло от вятърния парк край селото. Над 99% от произвежданата от него енергия се продава на националната електрическа мрежа.

Селото продава и енергия от слънчевия парк, разположен в бивша съветска военна база. Отоплението на домовете идва от завод за биогаз, който се захранва от свинска и говежда тор, както и от царевични кочани.

В най-студените зимни дни завод за екобрикети преработва дървесни отпадъци. Жителите на Фелдхайм взели банкови заеми и субсидии, за да изградят системата, а инвестицията се връща от намалените сметки за ток и отопление.

Фелдхайм вече не купува по 160 хил. литра нафта годишно, обяснява Вернер Фровитер от местния енергиен кооператив.

„Парите вече не отиват в арабски шейхове или Владимир Путин, а остават тук“, посочи той. Селото е построило също станция за зареждане на електромобили и е поръчало 10-мегаватов литиево-йонен генератор от Южна Корея, който ще осигури на Фелдхайм 48 часа ток в случай на нужда.

Германия планира да спре и последния си ядрен реактор през 2022 г. Целта на най-голямата европейска икономика е до средата на века 80% от енергията да идва от възобновяеми източници.