СЗО: Жертвите на Ебола са повече от 4920

1 милион дози от експериментална ваксина срещу Ебола ще бъдат произведени до края на 2015

По данни на Световната здравна организация, жертвите на вируса Ебола вече са над 4920, а броят на болните надминава 10 140 души, съобщава РИА Новости.
Почти всички случаи са в най-тежко засегнатите държави от Западна Африка - Сиера Леоне, Гвинея и Либерия. По-рано Нигерия и Сенегал, в които също бяха открити болни, бяха обявени за "свободни" от заразата.
В САЩ няколко медицински работници, грижили се за болни в Западна Африка или заразени на американска земя, бяха успешно излекувани от Ебола. Американският президент Барак Обама се срещна лично с една от тях - медицинската сестра Нина Фам.
1 милион дози от експериментална ваксина срещу Ебола ще бъдат произведени до края на 2015 година, обяви Световната здравна организация. Очакват се около 200 хиляди дози от лекарството срещу смъртоносния вирус да бъдат готови до средата на следващата година.
От Световната здравна организация обаче предупредиха, че ваксините може да не играят ролята на „магическо лекарство" за справяне с разпространението на вируса.