Екоминистерството предупреждава за риск от локални, внезапни наводнения

Повишен е в оранжев кода за дъжд и вятър в Старозагорска област

За областите Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив и Пазарджик е обявен оранжев код за дъжд и вятър утре. Очакват се значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв.м. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра 15-20 м/сек. и пулсации до 25 м/сек.
Днес в резултат на оттичането на реките водните нива в страната ще продължат да се повишават към устията им. През следващите 24 часа, вследствие на измерените и прогнозираните количества валежи от дъжд, значителни повишения се очакват в басейните на реките: Тунджа – горното и долно течение на реката и съответните притоци (р. Саплама, р. Тъжа, р. Едровица, р. Турийска, р. Акдере, р. Гюрля, р. Енинска, р. Мъглишка, р. Поповска, р. Радова, р. Топлата, р. Блягорница, р. Беленска, р. Асеновска, р. Араплийска, р. Куруджа, р. Воденична, р. Манастирска).
Предвид динамичната метеорологична обстановка, както и действието на нарушители на естествения режим на реките, съществува риск от локални, внезапни наводнения.
Оранжевият код означава, че времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.