Валежите от дъжд и сняг продължават

Общество

26-10-2014, 08:07

Снимка:

НИМХ

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Затворени пътища, наводнени къщи, евакуирани хора

В четири области за днес е обявен жълт код за сняг, в други четири – за дъжд и за вятър

Днес ще бъде облачно и все още на много места в страната ще има валежи - в по-голямата част от Северна България и високите полета ще вали сняг, а в Горнотракийската низина и по Черноморието – дъжд, съобщи bTV.

Най-значителни ще са снеговалежите в Централния Предбалкан. През деня валежите в Западна България ще спрат, а през нощта срещу понеделник и в Северна България.

Ще продължи да духа североизточен, в Източна България силен северен вятър. Максимални температури между 0° и 5°, в крайните югозападни райони и по Черноморието до 8-10°, в София - около 3°.

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи, по-значителни по южното крайбрежие. Ще духа умерен и силен вятър от север-североизток. Максимални температури на въздуха: 8-12°. Температурата на морската вода е 16-17°. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

Над планините времето ще остане облачно, мъгливо с валежи от сняг, по-интензивни в масивите от Централна и Източна България. Ще духа силен вятър от изток-североизток. Максимална температура на 1200 метра около 1°, на 2000 метра – около минус 3°.

Потенциално опасно време

В четири области за днес е обявен жълт код за сняг, в други четири – за дъжд и вятър

Сериозен снеговалеж се очаква Ловеч, Габрово, Велико Търново и Смолян. През денонощието на 26-ти октомври снеговалежите ще продължат и ще се образува нова снежна покривка – до 15 см.

В четири области за днес е обявен жълт код за вятър – Силистра, Шумен, Добрич и Варна. Ще духа силен северен вятър с пулсации до 22 - 24 м/с.

В четири области за неделя е обявен жълт код за дъжд и вятър – Бургас, Сливен, Ямбол и Хасково. Валежите от дъжд ще продължат. Очакват се нови 15 - 25 л/кв.м. Ще духа силен северен вятър с пулсации до 22 - 24 м/с.

Още студени сутрини

До средата на седмицата ще остане студено, въпреки че дневните температури ще започнат да се повишават. Сутрин обаче на все повече места живакът ще е под нулата.

В понеделник над източните райони ще остане много ветровито и валежите ще продължат, но вече ще са по-слаби.

Във вторник и сряда над западната половина облаците ще започнат да се разкъсват и намаляват, докато източната ще остане под облачна покривка. Вятърът ще започне да отслабва.

В четвъртък облаците съвсем ще оредеят и слънцето повече ще се показва.