Кристалина Георгиева за ЕК: Да се върви към повече екипност и по-голяма гъвкавост

„Чака ни много работа, аз от отговорност не бягам”, посочи еврокомисарят

„Опитът през последните пет години показва, че трябва да се върви към повече екипност и по-голяма гъвкавост“, заяви зам.-председателят и европейски комисар по бюджета и човешките ресурси на ЕК Кристалина Георгиева.

„Приоритетите не стоят замразени за пет години, структурите следователно трябва да бъдат по-разчупени, по-гъвкави. Това, което искаме да постигнем е да можем по-лесно и по-бързо да преориентираме и пари, и човешки ресурси, така че да можем по-гъвкаво да се съобразяваме с приоритетите на деня”, коментира Георгиева.

„Чака ни много работа, аз от отговорност не бягам”, добави Георгиева и посочи, че в следващите няколко седмици има два големи приоритета пред новата ЕК.

„Първо, да изпълним обещанието, което току-що даде Жан Клод Юнкер, че до Коледа ще представим предложение от 300 млрд. инжекции от инвестиции в европейската икономика, за да можем колкото се може по-бързо да създадем условия за растеж в Европа”, отбеляза еврокомисарят.

„Втората ни голяма задача е като екип да можем да покажем, че сме в състояние да разчупим стереотипите на работа от миналото, където всеки комисар си имаше своя област и донякъде общуването беше много ограничено”, посочи Георгиева.

Тя подчерта, че координационната функция на вицепрезидента ще бъде различна.

„В моя случай ще бъде координационна за всички комисари, защото всеки има нужда от бюджет и всеки работи с хора. За другите колеги-вицепрезиденти координационна в рамките на тази тема, която им е дадена на тях като задача”, допълни тя, предава „Фокус“.