Южен газов коридор и коридор Север-Юг приоритети на ЕС

Проектът ще бъде четвъртата голяма ос за доставки на газ за Европейския съюз

Лидерите на страните членки на ЕС утвърдиха проектите Южен газов коридор и газов коридор Север-Юг за приоритетни в обезпечаването на енергийната сигурност на съюза. Това се отбелязва в заключителната декларация след двудневната среща на върха на ЕС, която завърши днес в Брюксел, отбелязва ТАСС.

Европейският съвет се съгласи, че от критическа важност за общите интереси в газовата сфера е реализирането на такива проекти като коридор Север-Юг и Южния газов коридор, създавайки нов газотранспортен център в Южна Европа, подчертава се в документа.

Ръководителите на страните членки постигнаха съгласие и за ключови инфраструктурни проекти за подобряване на енергийната сигурност на Финландия и балтийските страни с цел обезпечаване диверсификацията на доставчици и маршрути на енергийни ресурси и функционирането на пазара, заключава се в декларацията.

Проектът за изграждане на Южен газов коридор предвижда той да бъде четвъртата голяма ос за доставки на газ за Европейския съюз, заедно със Северния коридор от Норвегия, Източния от Русия и Средиземноморския от Африка. Очаква се до 2020 г. доставките по Южния коридор да задоволяват около 10-20 % от нуждите на ЕС от газ, което се равнява приблизително на 45-90 млрд. куб. м газ годишно.