Продължаваме да плащаме най-високата цена на газа в Европа

Според Плевнелиев причината е, че не сме свързани с останалите европейци

Трябва да си даваме сметка, че продължаваме да плащаме най-високата цена на газа в Европа, защото не сме свързани. Това заяви пред български журналисти в Брюксел президентът Росен Плевнелиев след приключването на Европейския съвет, предаде bTV.

"На заседанието бяха разгледани въпросите за възобновяемата енергия, емисиите парникови газове, разпространението на вируса ебола. Всички постигнахме консенсус, може би никой не получи 100% от това, което поиска, може би всеки отстъпи, за да докажем още веднъж, че начинът, по който работи ЕС, е уникален", коментира държавният глава по повод определените цели в областта на климата и енергетиката до 2030 г.

"България трябва да бъде доволна от това, което се постигна днес. Трябва да си даваме сметка, че сме взели назаем тази планета и този континент от следващите поколения, и не бива да рушим, да ограбваме и да мърсим по начина, по който това се случва. Параметрите са постижими, целите са много амбициозни, но те задават посоката за цялата планета", поясни Плевнелиев.

"Гордея се, че на този Европейски съвет Европа вдигна ясно очакването на целия свят, че е водеща по темата на климатичните промени и устойчивото развитие. Европа е лидерът, ние задаваме посоката. Очакваме САЩ и Китай да се включат, имаме сигнали, че те ще поемат това, което зададохме като посока. За България тези цели са изпълними, но отговарят и на нашия стратегически национален интерес", допълни президентът.

Той определи като много полезни дебатите от гледна точка на възможностите, поискани от Вишеградската четворка, България и Румъния за повече гъвкавост на управлението на еврофондовете за настоящия програмен период с оглед на тяхното по-ефективно изпълнение.

"Получихме разбиране и договорихме в пълен консенсус специално изречение, което става част от заключенията от заседанието, което беше много полезно за България", посочи президентът.

Той съобщи, че при борбата с ебола България няма как да участва финансово, но има своя силен глас в подкрепа на решението на Европейската комисия и на Европейския съвет да бъдат осигурени един милиард евро за действията с разпространението на болестта не на нашия континент, а там, където тя е в пик.