Протест срещу ново строителство за роми в русенски квартал

Животът

24-10-2014, 16:39

Снимка:

ruse-news.com

Автор:

Наташа Димитрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Скъсана контактна мрежа затрудни движението по булевард в Русе

Хората са готови и да протестират с жива верига

Жителите на русенския квартал "Родина 3" протестират срещу изграждането на социални жилища, в които ще бъдат настанени и роми. Вече са събрани и внесени в общината над 700 подписа с искане да не се реализира проектът. Гражданите са готови да протестират и с жива верига. Според тях е най-добре ромите да бъдат обособени в отделен район, за да не се превърне кварталът в гето.
И до сега има населени  доста роми, но живеещите там са успели да постигнат разбирателство и баланс в отношенията. Според местните настаняването на нови представители на малцинството ще доведе до напрежение и конфликти.
Димитър Наков, който е заместник - кмет по устройство на територията в Русенската община, е обяснил, че идеята е от преди 2 години. Правено е и обществено обсъждане, на което е обяснено, че в зоната ще има изграден жилищен блок за социално слаби русенци и представители на малцинствата. Блокът ще е на 4 етажа с два входа за 30 семейства.
В момента се изготвя работен инвестиционен проект, за да може при отварянето на мерките по оперативните програми общината да кандидатства за финансиране. Местна управа е обещала, че преди това ще има обществено обсъждане.