Съпругата на Цветан Василев беше разпитана в следствена служба

Антоанета Василева беше категорична, че няма дупка в банката

Съпругата на банкера Цветан Василев - Антоанета, беше разпитана днес в Столичната следствена служба. Разпитът й продължи повече от два часа. Срещу Василева и съпруга й се води разследване за пране на пари. Пред журналисти нейният адвокат Менко Менков каза, че не са й повдигнати обвинения. Разпитът й се е водил основно около въпроса за имот на семейството в Швейцария. Той добави, че половината от средствата, с които имотът е закупен, са лични -на Цветан Василев, а другата половина са изтеглени от швейцарска банка. Антоанета Василева коментира, че съпругът й е изцяло ангажиран с възстановяването на Корпоративна търговска банка /КТБ/ и смята, че тя може да бъде преструктурирана. Василева допълни, че е присъствала на голяма част от преговорите с инвеститорите в банката и посочи, че те имат интерес да я преструктурират. Попитана дали смята, че умишлено се подготвя ликвидацията на КТБ, тя заяви "ако наблюдавате действията на БНБ, вероятно да". Антоанета Василева заяви, че няма дупка в банката и от нея не липсват, както твърди БНБ четири и половина млрд. лева. Менко Менков посочи, че Цветан Василев е последният, който желае ликвидацията на КТБ и възстановяването й е възможно заради интереса на големи инвеститори. Той уточни, че става въпрос за Оманския фонд и фонд, базиран в Лондон, които са заявили желание да възстановят банката. 

Менко Менков посочи, че Цветан Василев не се страхува от повдигнатото му обвинение и е обявен за издирване с червена бюлетина в Итерпол незаконосъобразно. Менков добави, че банкерът е готов да отговаря на въпроси включително и с видеоконферентна връзка. По думите му дори и да иска, Василев не може да се прибере у нас, защото задграничният му паспорт е отнет и ще бъде задържан на границата. Антоанета Василева добави, че съпругът й е бил заплашван по телефона, с писма и чрез посредници. Тя посочи, че няколко пъти са били изпратени писма до главния прокурор с молба да му бъде осигурена физическата безопасност, но за съжаление към момента отговор на тях няма.Антоанета Василева каза, че съпругът й е заявил, че няма да участва в управлението и в капитала на банката и е готов да се оттегли, за да удовлетвори обществените очаквания. По думите й той е готов да участва с всички свои активи за преструктурирането на банката, но няма да участва в капитала й. Ако се приеме, че одитният доклад за КТБ е достоверен, БНБ е длъжна веднага да отмене лиценза й, заяви пред БНР националният омбудсман Константин Пенчев. На КТБ се разреши да купи банка "Виктория", тоест следва да се предполага, че е направен някакъв много подробен одит на състоянието на тази банка. Малко след това беше вкарана в особен надзор. Първите доклади на квесторите бяха доста обнадеждаващи и сега, изведнъж, след 4 месеца мълчание от БНБ, се оказа, че това не е банка, а е черна дупка. Според чл. 36 от сегашния Закон за кредитните институции, БНБ е длъжна да отнеме лиценза на банка, която 5 дни не е изплащала задълженията си поради проблеми в ликвидността, ако прецени, че тези проблеми няма да бъдат решени в близко бъдеще, заяви Пенчев. Аз лично не вярвам на нищо, което се случва с КТБ. Като гражданин не вярвам, защото те толкова много ни лъгаха и толкова противоречиви информации получавахме през тези 4 месеца, да оставим настрана тези години, през които банката растеше, растеше и растеше и тройно и четворно си увеличаваше капитала с протекциите на политиците, каза омбудсманът.

Няма осъден банкер за кризата през 1996-1997 година, припомни той. Има проблем с гарантираните влогове, които обаче са на преференциални лихви, които, също по закон, не подлежат на обезщетяване. Никой не знае колко са те. Дори да са под 100 000 евро, пак техните влогове не са гарантирани. Това го пише изрично в Закона за гарантиране на влоговете, каза Пенчев. Според омбудсмана това, което стана с банката, дава основание на

много фирми и граждани да заведат дела и прогнозира лавина оттакива дела.