Лекари трансплантираха мъртво сърце

Общество

24-10-2014, 14:48

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

Ивет Бебова

Всичко от Автора

Операцията използва сърце, което е спряло да бие 20 минути преди процедурата

Австралийски лекари разработиха революционен метод за трансплантация на мъртво сърце, съобщава „24 часа”, като цитира ДПА. Учените от болницата "Сейнт Винсънт" са работили върху откритието си 12 години.Първият пациент, получил такова сърце, е Мишел Грибилас, на 57 години. Операцията е била преди 3 месеца. След нея е опериран и 44-годишен мъж.

Процедурата използва сърце, което е спряло да бие 20 минути преди процедурата. При нея се използва портативно устройство за поддържане на кръвния ток през сърдечната тъкан и разтвор, който подобрява устойчивостта към недостига на кислород.Досега за трансплантации се използваха само сърца, които не са спирали да бият. Това означава, че донорът и реципиентът трябва да са на едно и също място. Такава операция е възможна само в държави, където смъртта може да бъде обявена след спиране на мозъчната дейност.

С новия метод трансплантации на сърце ще станат възможни и в държави като Япония и Виетнам, където смъртта се признава след спиране на сърдечната дейност.
Първата трансплантация на сърце е направена в РЮА на 3 декември 1967 година от хирурга Кристиан Барнар.