НС ще проведе първото си заседание на 27 октомври

Стефан Данаилов ще открие тържественото заседание на Народното събрание

Новоизбраното 43-то Народно събрание ще проведе първото си заседание на 27 октомври от 14 ч., съобщиха от пресцентъра на парламента. Събранието се свиква с указ на президента Росен Плевнелиев, издаден на 21 октомври 2014 г. Заседанието на парламента ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР.

Съгласно Конституцията, първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител, който ще произнесе слово. В 43-ото, както и в 42-ото Народно събрание, това е Стефан Данаилов. 

На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". 

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. След това президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение. Изявления ще направят представители на представените в НС партии и коалиции. На заседанието ще бъде избран председател на 43-ия парламент. След края на заседанието се предвижда обща снимка на официалния вход на Народното събрание, разясняват от пресцентъра на парламента.