Мария Габриел: Операциите на ЕС срещу миграционния натиск да са в сътрудничество със страните на произход и транзит

Трябва да правим разграничение между икономическите мигранти и бежанците, заяви евродепутатът

Делегацията на Европейския парламент в Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието проведе първото си заседание с фокус върху миграцията в региона на Средиземно море, особено трагедията преди година при Лампедуза, когато 366 мигранти загубиха живота си в опит да достигнат италианския бряг.

Мария Габриел, ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП по въпросите на Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка, настоя Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието да спомогне за започването на истински диалог между партньорите от региона с цел съвместно управление на миграционните потоци и намирането на конкретни и дългосрочни решения., съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
Тя отбеляза, че осъществяваната от Италия операция „Маре нострум” е довела до спасяването на живота на 70 000 души в Средиземно море за по-малко от една година. Като доказателство за  солидарността между страните-членки по проблемите на миграционните потоци, операция „Тритон” ще бъде координирана от агенция Фронтекс и ще върви по стъпките на „Маре нострум”.

"На преден план стои въпросът с финансирането на операцията. Тя ще бъде финансирана от бюджета на Фронтекс и затова трябва да увеличим бюджета на агенцията, която ще управлява тази изключително сложна операция. Освен това „Тритон” ще бъде с ограничен обхват - няма да има право за действия в международни води. Не бива да се налага такова ограничение от самото начало, ако искаме „Тритон” да бъде успешна колкото „Маре нострум”, заяви Мария Габриел. 

В допълнение тя припомни необходимостта от подкрепа за съвместни операции от такъв тип чрез активни усилия в областта на външната политика на ЕС. "Не трябва да смятаме, че това е само раздаване на спасителни пояси на корабокрушенци. Трябва да работим съвместно със страните на произход и транзит срещу мрежите на трафикантите, да работим срещу причините за миграция - както икономически, така и политически. За пореден път подчертавам, че е необходимо да правим разграничение между икономическите мигранти и бежанците, за да предложим конкретни, справедливи и ефективни решения. ЕС и страните-членки трябва да бъдат солидарни чрез отпускане на нужните средства за справяне с тази безпрецедентна миграционна ситуация”, призова зам.-председателят на Групата на ЕНП.