Български хакер получи 2,5 години затвор в Америка

Нашенецът бил част от групата за кибер престъпления „Шедоукрю”

32-годишен български хакер беше осъден за кражбата на милиони долари от банкови сметки, съобщават американските медии. Нашенецът получи 2,5 години затвор. Алекси Коларов е успял да се укрие от американските власти повече от 10 години.

Той се е признал за свързан с групата „Шедоукрю”, която управлявала виртуален онлайн базар, на който можело да се купят и продадат крадени номера на кредитни карти. Прокуратурата съобщи, че Коларов работел като продавач и използвал сайта, за да продава незаконни стоки и услуги на други членове.

През 2004 г. властите се натъкнали на „Шедоукрю”, която откраднала данни от 1,5 милиона сметки и присвоила най-малко 4 млн. долара чрез неправомерни тегления от банкови карти или такси. Членовете на мрежата често препродавали крадени стоки на сайтове като еBay. Според американските власти това бил най-големият незаконен пазар в света за хакерство и кражба на самоличност, преди да бъде разбит от американското министерство на правосъдието и Сикрет сървис.

Мрежата била разбита с помощта на Алберт Гонсалес, хакер от Маями, който бил администратор на shadowcrew.com до ареста си през 2003 г. Той сътрудничил на правоохранителните органи по време на едногодишна операция в Ню Джърси, при която помогнал за проследяването на транзакции. Едва по-късно властите открили, че техният информатор бил двуличен, като тайно работел по собствена схема за проникване в някои от най-големите търговски операции в страната и успял да открадне десетки милиони от банки, потребители и бизнес.

Заловен през 2008 г., сега Гонсалес излежава 20-годишна присъда във федерален затвор. От 19-те души, обвинени по делото „Шедоукрю”, 15 се признаха за виновни, а четирима други, сред които и Коларов, избягаха. В крайна сметка българинът бил задържан в Южна Америка от парагвайската национална полиция във връзка с измама, която не била свързана с „Шедоукрю”. Това станало след като властите засекли подозрителна дейност с множество чуждестранни дебитни карти от Италия, Швейцария и Германия.

Коларов бил арестуван през юни 2011 г. в хотел в Асунсион, където парагвайската полиция открила пари в различни валути на стойност стотици хиляди долари, подправени разплащателни карти и електронни устройства за рекодиране на карти. След като излежал две години в затвор в Парагвай, той бил екстрадиран в САЩ миналата година, за да отговаря по обвиненията за мрежата „Шедоукрю”. През февруари Коларов се признал за виновен в заговор за кражба на самоличности и достъп до измами с устройства.
Българинът беше заплашен от пет години затвор, но в крайна сметка беше осъден на 30 месеца от съда в Нюарк. Други трима обвиняеми по делото остават на свобода, съобщи прокуратурата.