Омбудсманът: На КТБ бе наложен надзор малко след като и бе разрешено да купи „Виктория“

Защо докладите на квесторите бяха обнадеждаващи, а сега се оказва, че в банката има дупка, пита Константин Пенчев

Ако се приеме, че одитният доклад за КТБ е достоверен, БНБ е длъжна веднага да отмене лиценза й, заяви в предаването "Преди всички" на "Хоризонт" националният омбудсман Константин Пенчев. На КТБ ѝ се разреши да купи банка "Виктория", тоест следва да се предполага, че е направен някакъв много подробен одит на състоянието на тази банка. Малко след това беше вкарана в особен надзор. Първите доклади на квесторите бяха доста обнадеждаващи и сега, изведнъж, след 4 месеца мълчание от БНБ, се оказа, че това не е банка, а е черна дупка. Толкова ли трудно се прави разлика между банка и черна дупка? Според чл. 36 от сегашния Закон за кредитните институции, БНБ е длъжна да отнеме лиценза на банка, която 5 дни не е изплащала задълженията си поради проблеми в ликвидността, ако прецени, че тези проблеми няма да бъдат решени в близко бъдеще.

Аз лично не вярвам на нищо, което се случва с КТБ. Като гражданин не вярвам, защото те толкова много ни лъгаха и толкова противоречиви информации получавахме през тези 4 месеца, да оставим настрана тези години, през които банката растеше, растеше и растеше и тройно и четворно си увеличаваше капитала с протекциите на политиците.
Няма осъден банкер за кризата през 1996–1997 година, припомни омбудсманът.

Представяте ли си каква лавина от дела ще залее съдилищата? Първо, има проблем с гарантираните влогове, които обаче са на преференциални лихви, които, също по закон, не подлежат на обезщетяване. Никой не знае колко са те. Дори да са под 100 000 евро, пак техните влогове не са гарантирани. Това го пише изрично в Закона за гарантиране на влоговете.

Според омбудсмана това, което стана с банката, дава основание на много фирми и граждани да заведат дела и прогнозира лавина от такива дела. Тези, които са над гарантирания размер, също ще отидат в съда, защото ще кажат: "Откъде накъде вие фалирахте тази банка, 4 месеца умишлено я държахте затворена и нищо не направихте, за да я оздравите", посочи Пенчев.