Европейските лидери се договориха за намаляване на въглеродните емисии

Свят

24-10-2014, 07:56

Снимка:

European Union/Pietro Naj Oleari

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Днешната програма на двудневната среща на върха включва още дискусии за икономическата и социална ситуация в Евросъюза

Лидерите на страните от Европейския съюз се договориха въглеродните емисии да бъдат намалени с поне 40 на сто до 2030-а година, съобщава БНР. Решението е част от компромис за енергетиката и климата, който беше постигнат късно тази нощ, след като западните страни-членки настояваха Евросъюза да си постави по-амбициозни цели, а повечето от централно и източноевропейските се съпротивляваха с аргумент, че това ще изложи на риск икономиките им.

Те предвиждат още до 2030-а година делът на възобновяемите енергийни източници да достигне поне 27 на сто от енергийния микс, също най-малко с толкова проценти ще трябва да се повиши и енергийната ефективност. Компромисът е станал възможен, след като държавните и правителствени ръководители са отчели, че не всички страни имат еднакви възможности да постигнат тези цели, обясни председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпуй и формулира така основните му принципи:

"Първо – справедливост. Всяка страна ще допринася според благосъстоянието и капацитета си. Второ – солидарност. Тя включва допълнителна подкрепа за страните с по-ниски доходи – и чрез по-адекватни цели, и чрез допълнително финансране, което да им помогне да догонят останалите в процеса на преход към чиста енергия."

С цел повишаване на енергийната сигурност, европейските лидери решиха да се увеличат интерконекторните връзки между отделните страни. Приета беше и препоръка Европейската комисия да бъде информирана за двустранните преговори, които се водят с енергийни доставчици от държави извън съюза. Друга договореност от снощи предвижда да се развиват ключови проекти от общ интерес в газовата сфера, като конкретно е посочен конкурентния на „Южен поток“ "Южен газов коридор", който трябва да доставя природен газ към Европа от Каспийския регион и Близкия Изток.

Европейският съвет реши още, че следващият комисар по хуманитарната помощ и реакцията при кризи – Кристос Стилиянидис от Кипър, ще бъде и европейски координатор за борбата с Ебола. Държавните и правителствени ръководители ще обсъждат варианти за противодействие на епидемията и днес, като се очаква отделните страни да се ангажират с конкретен принос.

Днешната програма на двудневната среща на върха включва още дискусии за икономическата и социална ситуация в Евросъюза – първо – във формат „28“, а по-късно през деня - само между лидерите на страните от Еврозоната.