Канадският премиер с денонощна охрана след стрелбата в парламента

Стрелецът в Отава планирал да пътува за Сирия

След инцидента със стрелбата в канадския парламент беше взето решение полицейски служители да охраняват денонощно министър-председателя Стивън Харпър, предаде РИА Новости, цитирана от „Фокус“. По-рано депутатите съобщиха, че по време на атаката в парламента от сряда Харпър, който е бил блокиран заедно с тях в една от сградите, не е имал лична охрана.

Междувременно блитанското издание "Телеграф" съобщи, че стрелецът от Отава е планирал да пътува за Сирия. Майкъл Зехаф-Бибо е бил в канадската столица, за да кандидатства за паспорт, с който да отпътува в разкъсваната от война близкоизточна държава. Стана ясно, че преди да осъществи смъртоносната си атака в сряда, Бибо е опитал да получи нов паспорт, така че да може тайно да пътува до Сирия.

Той явно е изпитвал все по-дълбоко разочарование от факта, че не може да си осигури документацията, необходима за пътуването. Това споделят обитатели на приюта за бездомни, където той е живял до последно.
Миналата седмица приелият исляма Майкъл е споделил пред майка си Сюзън Бибо, че целта му е да достигне Сирия. Това е била тяхната първа среща от пет години насам.