Слънчево затъмнение в Скорпион: (Под) Съзнателна реконструкция

Новолунието в Скорпион настъпва в 00,56 ч. на 24 октомври и е съчетано с последното за годината Слънчево затъмнение.

То ще отбележи началото на края на един напрегнат и объркващ период, с който започна настоящата есен и много скоро животът ни ще стане отново предвидим и подреден. Е, не съвсем и вероятно не за всички, най-вече не и за онези, които имат рожден ден през настоящата седмица или по някакъв друг начин попадат под ефекта на процесите, свързани със затъмнението. Те може би вече усещат настъпването на значителни промени в живота си, а и вероятно повече от всички други ще посрещнат новия лунен месец в състояние на повишено емоционално напрежение. Всеки, който се идентифицира с тази "представителна извадка", следва много внимателно да подходи както към себе си, така и към онова, което се случва в живота му. Новолунията, още повече, когато са съчетани със Слънчеви затъмнения, не са просто явление, ограничено в няколко часа, а процес, който може да отнеме от няколко дни преди, по време и след деня на точната конюкация между Слънцето и Луната, до няколко месеца. Ефектът от протичането на процесите пък обичайно се проектира далеч във времето, а много често поставя отпечатък за цял живот. Онова, което можем да усетим и преживеем сега обаче, подсказва и предопределя  в голяма  степен бъдещето ни. И тъй като всички ние сме част от света, в който живеем, независимо от това доколко резонираме към съответното затъмнение, обичайно усещаме осезаемо напрежение. Драматичните промени могат да не ни засягат лично, а да бъдат част от фона, създаден от обкръжението ни и обществото, в което живеем. Затова предстоящите дни изискват повишено внимание и осъзнатост по отношение на случващото се с нас и около нас.

Всяко събитие, случващо се в Сезона на Затъмненията, надминава многократно значимостта, която му придаваме първоначално и простира ефекта си далеч напред във времето.  Идеите, предложенията и хората, които навлизат в живота ни по това време, обичайно оставят дълбок отпечатък в него. Слънчевото затъмнение ще акцентира първия градус на зодиакалния Скорпион, което определя и темите, които ще бъдат подложени на съзнателна реконструкция през следващите седмици и месеци. В обществено-социален, както и в личен план, актуални ще станат темите, касаещи бюджета и съвместното управление на финансови средства и ресурси, разпореждането с тях, задълженията, наследствата, инвестициите и всички познати средства на обединяване и изразходване на съвместен енергиен и ресурсов обмен - от консолидираните финанси до секса - като най-древния и достъпен за всички начин за обмен на енергия.

Скорпионът приютява и най-тъмните кътчета на душата ни, създавайки благоприятна среда за отглеждането и складирането на емоции и чувства, които обичайно не горим от ентусиазъм да демонстрираме, дори пред себе си. Затова настоящото затъмнение може да отключи и изтласка към проявление дълбоки психологически проблеми, да освободи или да генерира проблеми във взаимоотношения, изградени на принципа на принудата, зависимостта и манипулацията.

Темата за взаимоотношенията е допълнително подчертана от силното присъствие на Венера, която се намира в съвпад със Сланцето и Луната по време на Новолунието. Силно, но невидимо, което подсказва, че в този момент се развиват скрити, невидими за нас процеси, чието бъдещо проявление ще промени и подмени представите ни по въпроси, касаещи партньорствата, любовта, ценностната система, източниците на ресурси и на равновесие в живота ни. Внимание сега заслужават и обществените фигури, при някои от които ще настъпят колебания и резки обрати в обществената активност, променящи в позитивен или негативен план тяхната популярност и привлекателност за обществото. Мнозина ще  срещнат хора, с които в последствие ще развият взаимоотношения, променящи съдбата им завинаги. Други ще прекратят неработещи взаимоотношения, при това парадоксално мотивирани от желание за повече равновесие и хармония в личния живот. Много съществуващи и проверени във времето връзки ще преминат през поредното изпитание и непреодолими на пръв поглед проблеми, справянето с които обаче ще гарантира стабилността им за напред. Други - напротив, ще претърпят невиждан досега ренесанс и ще достигнат до нови измерения на привързаността и дълбочината на чувствата. Каквото и да преживявате обаче, помнете, че решенията и постъпките по време на слънчево затъмнение обичайно имат необратим и съдбовен характер и си струва да си дадете време, за да ги обмислите.

Съществени затруднения по отношение на новите тенденции, които ще внесе това Новолуние и най-вече на преценката ни за тях, произтичат от фазата на Меркурий в момента на затъмнението. Точно тази нощ той застава в стационарна позиция, готвейки се да се възвърне към обичайния си ход. Все още  ретроградният обаче Меркурий  ще ни подвежда с лоша видимост и не дотам обективна информация. Когато емоциите са дълбоки и силни, а перспективите ограничени, грешките се превръщат в правило. Ще срещнем хора, които завинаги ще оставят отпечатък в съзнанието ни, ще се запознаем с идеи, които ще ни вдъхновят и мотивират, а и куп дела като че ли ще крещят за нашата неотложна намеса и внимание. Но истинските стойности на всичко, с което ни среща животът в момента, ще се проявят в последствие и едва тогава ще имаме възможност да разберем с кого и с какво си имаме работа. Затова днес и през следващите дни не правете решаващи избори и не поемайте окончателни отговорности. През следващата седмица, още в понеделник, пред нас ще се разкрият далеч по-ясни перспективи, позволяващи ни да вземем правилни решения и да положим жизнеутвърждаващо начало на начинанията си. Така съдбоносните събития в месеца на затъмнението могат действително да станат източник на едно ново и далеч по-перспективно бъдеще. Пожелайте си го още тази нощ и си обещайте търпеливо да дочакате то да се самоосъществи!