Бъдещото управление не трябва да е реваншистко, призова Плевнелиев

Президентът настоява за повишаване на енергийната ефективност

Много е важно бъдещата управленска коалиция да стъпи на ясни основи и принципи. Това е важно както за българските граждани и за стабилизирането на икономиката, така и за европейските ни партньори. Това заяви президентът Росен Плевнелиев преди началото на срещата на върха на Европейския съюз, която се провежда в Брюксел, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Относно консултациите между политическите сили в България за съставянето на правителство, президентът подчерта, че очаква от политическите лидери да се съобразят с вота на гражданите и с националния интерес.

"Вотът на българските граждани беше проевропейски и беше ясно послание за надграждане на демократичната държава. Това предполага по-умерен тон, по-малко реваншизъм от страна на политиците и много повече работа по националните приоритети", подчерта Росен Плевнелиев.

Държавният глава подчерта, че заложените приоритети и цели в енергийния сектор ще бъдат следвани от държавите членки до 2030 г. За България е особено важно, че сред обсъжданите теми са газовата и енергийна свързаност и енергийната ефективност, посочи още президентът и подчерта, че за страната ни е крайно време да стартира национални проекти по отношение на повишаването на енергийната ефективност. "Трябва да си даваме сметка, че България е доста напред в постигането на някои от заложените параметри в енергийната политика на ЕС и се надявам, че ще бъдем достатъчно амбициозни да реализираме и зададените цели до 2030 г.", добави Росен Плевнелиев.