МФ сви очакванията си за растежа на икономиката през 2015 г.

Финансовото ведомство предвиди забавен растеж на БВП през следващата година

Министерството на финансите сви очакванията си за растежа на икономиката до 1,2 на сто през 2015-а година. Есенната макроикономическа прогноза на експертите е публикуван на интернет страницата на министерството, предаде БНР.

Финансовото ведомство ревизира очаквания растеж, както до края на годината, така и за следващата година. В предходната прогноза експертите сочеха ръст на брутния вътрешен продукт от 2,1 на сто до края на годината, което сега е сведен до процент и половина. С 1,4 на сто е свит и очаквания растеж на икономиката за 2015 година.

От министерството на финансите не очакват увеличаване на заетостта през следващата година, но и не прогнозират значителен ръст на безработицата. Според анализа хората без работа ще са около 11 процента и половина.

Средногодишната инфлация за 2015 година се очаква да е около един процент, а до края на годината заложеното е 1,1 на сто.

Относно потреблението - стагнацията ще се запази. От прогнозираните през пролетта три процента ръст той вече е свит до 0,9 на сто. Износът ще нараства вместо с очакваните шест процента едва с три процента и половина. На фона на застоя в потреблението и вноса ще остане наполовина по нисък вместо очакваните шест процента и половина, ръстът му ще стигне едва до три на сто.