Апелативният съд потвърди: 3,5 години зад решетките за Октай Енимехмедов

Присъдата може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд

Нападателят на почетния председател на ДПС Ахмед Доган - Октай Енимехмедов получи присъда от 3 години и 6 месеца от Софийският апелативен съд.

„Тричленен състав на САС потвърждава изцяло присъдата на първоинстанционния Софийски градски съд от 26 февруари тази година. С нея Енимехмедов бе признат за виновен за престъпления, за което му е било наложено наказание в размер на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода“, се казва в решението на САС.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Върховия касационен съд в 15-дневен срок.

По време на Националната конференция на ДПС на 19 януари 2013 г. Октай Енимехмедов се качи на сцената и насочи газов пистолет срещу Ахмед Доган, а оръжието засече и само щракна. В този момент Доган изблъска ръката на младия мъж, последва схватка между двамата, след което Доган падна на земята, а върху нападателя се нахвърлиха депутати от ДПС, предава „Нова телевизия“.

Първоначално Енимехмедов бе обвинен в закана за убийство и хулиганство. На 26 февруари Софийският градски съд го осъди на 3 години и 6 месеца.

Той бе признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство на почетния председател на ДПС.

Енимехмедов бе пуснат под домашен арест, а в общественото пространство излезе информация, че това се е случило с уговорката да каже кой е поръчителят на нападението над Ахмед Доган.