"Пловдив 2019" прави международен конкурс за шеф

Мисия Пловдив

23-10-2014, 16:47

Снимка:

Фотоколаж Силвия Петрова

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Джема Барух не успяла да опознае Пловдив, била натоварена

Натоварената работа не позволи на Джема Барух да  опознае Пловдив. Това заяви  председателят на  управителния съвет  на фондация "Пловдив 2019" проф. Даниела Дженева. Вчера УС освободи изненадвашо Барух от поста изпълнителен директор поради "реорганизация на структурата на фондацията". Рокадата  бе обявена в писмо до медиите късно снощи. Пред Радио Пловдив Дженева подчерта, че Фондацията навлиза в нов период, когато преките задачи и приоритетите за 2015 година трябва да бъдат ясно определени. Качествата на Барух са безспорни, но новата ситуация налага нови  изисквания към фигурата на изпълнителния директор.   

Дженева допусна, че са възможни и други промени, без да назовава персонално лица, като поясни, че структурата на фондацията трябва да стане по-оптимална и адекватна на новата ситуация.

Кметът Иван Тотев днес отказа да коментира темата и заяви, че Общината не се бърка в работата на фондацията. Тотев заяви още, че не знае колко директори е сменила Фондацията досега, нито как се казват. По думите му, градската управа трябва да стои настрана от вземането на решения в процеса на работа там. „Фондацията има Управителен съвет, който работи и спазва демократичните принципи. Най-голямото доказателство затова, че Фондацията е независима, е налице”, заяви кмета, визирайки спечелената кандидатура за Европейска столица на културата.

Преди два дни пък в сайта Под тепето зам.кмета на Пловдив по културата Стефан Стоянов заяви в интервю, че предстои обявяването на международен конкурс за назначаването на артистичен директор на фондацията.
За момента "Пловдив 2019" ще се ръководи от Валери Кьорлински, който поема поста на изпълнителен директор. Той е част от проекта „Пловдив - 2019” от самото му създаване. Освен че вече е заемал тази длъжност, Кьорленски добре познава културния живот в Пловдив и страната и ще поеме подготовката на новите проекти, които трябва да стартират през следващата 2015 година. Управителният съвет възлага на временно изпълняващия длъжността директор провеждането на конкурси за ръководни длъжности.