Децата с малко харесвания във Фейсбук стават агресивни

Общество

23-10-2014, 15:12

Снимка:

mignews.info

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ученици се биха заради неуредени сметки

Ученици казаха не на агресията

Експерти: Споровете могат да бъдат решавани с медиация

Конфликтите в училище все по-често тръгват от интернет с размяна на обидни реплики и бързо трупат гняв. За това предупредиха педагози, цитирани от БТА, по време на международен форум в Добрич за медиация на конфликта.

Директорката на добричкото СОУ „Димитър Талев" коментира, че недоразуменията, които възникват в интернет най-често с кражба на парола и самоличност, бързо се пренасят в училищната среда. По думите й децата трупат агресия и когато нямат достатъчно харесвания във Фейсбук.

Например след подобен конфликт между двама ученици, които си партнирали при интернет игра, единият се преместил в друго учебно заведение.

В партньорската среща с подкрепата на секторната програма „Грюндвиг" на Европейския съюз участват учители, юристи, психолози, социални работници, представители на институции от Испания, Италия, Румъния, Словения и Турция. СОУ „Димитър Талев" е партньор по проекта.

От своя страна координаторът Татяна Василева посочи, че споровете могат да бъдат решавани бързо и икономично с медиация, като особено успешно това става, когато самите ученици влизат в ролята на посредници. Размяна на позициите също е изпитана рецепта за умиротворяване на враждуващите страни. В този случай всеки може да прецени ситуацията от гледната точка на другия, обясняват педагозите.

В рамките на партньорския проект ще бъдат издадени брошури с решени казуси чрез медиация, така че и други училища да могат да се възползват от опита. Догодина партньорите ще участват в тренинги за решаване на конфликти на форуми в Испания и Италия.