Ева Паунова ще води международното състезание за програмисти EUhackathon 2014

Надпреварата ще се проведе на 2 и 3 декември

В началото на декември месец в Брюксел ще се проведе международното състезание за програмисти EUhackathon 2014. Тазгодишното четвърто издание ще мине под надслов „По-активно гражданско участие в процеса на вземане на политически решения в ЕС". Водещ на на връчването на състезанието ще бъде българският евродепутат от ГЕРБ Ева Паунова. Състазанието ще се проведе на 2 и 3 декември.

Ева Паунова определи събитието като чудесна възможност за дебат и обмен на идеи между политици и представители на IT сектора. Цел на тазгодишното мероприятие е да се предложат проекти за инструменти, чрез които гражданите да имат по-голяма роля в обществените консултации и в дебатите за вземане на решения на европейско и национално ниво. Друго предизвикателство пред участниците е предлагането на механизми за повече прозрачност, които да позволят събирането и анализирането на позиции, изказани в рамките на обществени консултации и дебати относно законодателството на ЕС. Най-добрият проект в EUhackathon2014 ще получи парична награда в размер на 5000 евро.

Един от основните приоритети в дейността на Ева Паунова е завършването на единния цифров пазар и оптимизирането на публичната администрация чрез информационните технологии. Според нея въвеждането на електронно управление и на електронното гласуване ще повиши ефективността, прозрачността, отчетността и демократичното развитие в страни като България.

Преди две седмици евродепутатът от Групата на ЕНП попита номинирания за комисар за единния цифров пазар Андрус Ансип как Европейската комисия ще осигури подкрепа и насоки за създаването на системи за електронно гласуване в заинтересуваните страни-членки.

Темите на EUhackathon през годините засягат належащи политически въпроси и целят изграждането на връзка между политици и програмисти. Фокус на изданието от 2011 г. беше прозрачността около широколентовия достъп до Интернет. Euhackathon 2012 г. бе на тема онлайн безопасността на децата, а през 2013 г. – насърчаването на прозрачността около мониторинга на онлайн комуникациите от страна на правителствата.